Κάθε χρονιά εκεί που οι τομάτες ή τα λάχανα έχουν αρχίσει να γίνονται, εμφανίζονται οι βρωμούσες και τα καταστρέφουν. Δεν έχει σημασία αν είναι ο ανοιξιάτικος ή φθινοπωρινός λαχανόκηπος, οι βρωμούσες δεν κάνουν καμία εξαίρεση. Αν λοιπόν και εσείς καλλιεργείτε τον λαχανόκηπό σας χωρίς φυτοφάρμακα και θέλετε να διώξετε τις βρωμούσες αυτή η συνταγή είναι ότι πρέπει.
Εμείς την χρησιμοποιούμε στο περιβόλι μας εδώ και χρόνια με τεράστια επιτυχία. Φυσικά επειδή δεν είναι χημικό φάρμακο ίσως κάποιες φορές να πρέπει να γίνουν 3 με 4 εφαρμογές η μια πίσω από την άλλη! Το κόλπο για σίγουρα αποτελέσματα είναι να μην περιμένετε να κάνετε εφαρμογή όταν τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα. Ο καλύτερος τρόπος είναι η πρόληψη!
Συνταγή
Τα υλικά που θα σας πω παρακάτω είναι για περίπου 15 λίτρα νερό που για έναν ερασιτέχνη πιστεύω ότι είναι μία χαρά. Τώρα αν το περιβόλι σας είναι τόσο μεγάλο και χρειάζεται περισσότερα λίτρα για να το ψεκάσετε όλο, τότε απλά πολλαπλασιάστε τη δοσολογία των υλικών ανάλογα με τις ανάγκες σας.
500ml ξύδι
Καλό θα ήταν να βρείτε ξύδι που να είναι από κάποιο οινοποιείο, διότι συνήθως είναι πιο δυνατό από το συσκευασμένο ξύδι που πωλείται στο σούπερ μάρκετ και θα κάνει τη συνταγή πιο αποτελεσματική.
40 γραμμάρια τριμμένο πιπέρι καγιέν
Θα το βρείτε έτοιμο τριμμένο στο σούπερ μάρκετ και έτσι θα αποφύγετε και την ταλαιπωρία. Αν όμως θέλετε να βάλετε τις δικές σας πιπεριές να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω την ακριβή δοσολογία αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι πολύ παραπάνω από τα 40 γραμμάρια
2 Σκόρδα
Ένας εύκολος τρόπος να κάνετε τα σκόρδα να βγάλουν περισσότερο έλαιο, είναι να τα κόψετε λίγο πριν τα ρίξετε μέσα στη συνταγή. Ακόμα να σας πω ότι δεν χρειάζεται να τα καθαρίσετε και να ταλαιπωρηθείτε, θα βγάλουν τα συστατικά τους και έτσι όπως είναι με τις φλούδες.
Παρασκευή του σκευάσματος

Αφού βάλουμε λοιπόν όλα τα υλικά μέσα σε μία κατσαρόλα, ανάβουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 με 3 λεπτά. Αφού κρυώσει το διάλυμα, το σουρώνουμε και είναι έτοιμο.
Δοσολογία

Η δοσολογία για το ψέκασμα είναι 30 ml ανά λίτρο νερού και να είστε αυστηροί με τη δοσολογία γιατί αν βάλετε πιο πολύ θα έχετε πρόβλημα με τα φυτά σας, καθώς το ξύδι δεν είναι και ο καλύτερος φίλος τους.
Επαναληψιμότητα
Επίσης θα πρέπει να κάνετε 2 ψεκάσματα μέσα στην εβδομάδα για να δείτε αποτελέσματα και θα πρέπει τα ψεκάσματα να γίνουν αργά το απόγευμα όταν θα έχει αρχίσει να πέφτει ο ήλιος. Αν μετά από αυτά τα 2 ψεκάσματα δείτε ότι έχετε ακόμα βρωμούσες στα λαχανικά σας, τότε θα πρέπει να το ξανά επαναλάβετε τις επόμενες ημέρες.
Τέλος αν σας μείνει υλικό που δεν το έχετε ανακατέψει με νερό, μπορείτε να αποθηκεύσετε για περίπου μία με δύο εβδομάδες σε σκιερό μέρος χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.