Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του φθινοπωρινού λαχανόκηπου, είναι οι κάμπιες. Αν και μερικές τρύπες επάνω στα φύλλα των λαχανικών (λαχανα, μπροκολα, κουνουπιδια κτλ) δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα, σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη αντιμετώπιση και ο πληθυσμός τους ξεφύγει από τον έλεγχο, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε τα λαχανικά μας.

Οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας
Ένας εύκολος και φυσικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες, είναι ο Βάκιλος Θουριγγίας. Πρόκειται για ένα φυσικό εντομοκτόνο, που αποτελεί την πιο διαδεδομένη λύση στη βιολογική γεωργία. Και αυτό, γιατί είναι μια λύση με σίγουρη επιτυχία, η οποία δεν βλάπτει ούτε τον άνθρωπο, ούτε τα ωφέλιμα έντομα του λαχανόκηπου, και επιτρέπει την συγκομιδή των καρπών αμέσως μετά τον ψεκασμό.
Η συχνότητα του ψεκασμού, πρέπει να γίνεται ανά 3-4 ημέρες, όταν υπάρχει έντονη έξαρση και 1 φορά την εβδομάδα για πρόληψη, διότι η δραστικότητα του Βάκιλου Θουριγγίας διαρκεί για πολύ λίγο, από τη στιγμή που θα γίνει ο ψεκασμός. Να σημειωθεί, πως οι κάμπιες δεν επηρεάζονται από κανένα φάρμακο, όσο είναι μέσα στο αυγό τους (πριν την εκκόλαψη)! Επομένως, για να μπορέσετε να τις αντιμετωπίσετε όλες, θα πρέπει να γίνεται η εφαρμογή με σωστό προγραμματισμό. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του Βάκιλου Θουριγγίας, είναι πως μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα σκευάσματα.
Μπορείτε να προμηθευτείτε τον Βάκιλο Θουριγγίας από τα γεωπονικά καταστήματα της περιοχής σας, ζητώντας πάντα σκεύασμα, του οποίου η χρήση να επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία. Θα τον βρείτε σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη επίπασης, υγρό έτοιμο για ψεκασμό και σκόνη για διάλυση σε νερό. Από την δική μας εμπειρία, ο ψεκασμός είναι πιο αποδοτικός, από ότι η σκόνη επίπασης.
Ο Βάκιλος Θουριγγίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα λαχανικά. Ο ψεκασμός, πρέπει να γίνεται πάντα τις απογευματινές ώρες. Μετά τον ψεκασμό, θα πρέπει να αποφύγετε το βρέξιμο των φύλλων με νερό, μέχρι τουλάχιστον και την επόμενη ημέρα. Να θυμάστε ότι κατά τον ψεκασμό, θα πρέπει να λούσετε τα φυτά σας πολύ καλά με το διάλυμα!
Κλείνοντας να τονίσουμε ξανά, πως η παραπάνω λύση αφορά μόνο κάμπιες που έχουν εκκολαφτεί. Σε περίπτωση που οι κάμπιες είναι ακόμα αυγά, δεν μπορείτε να τους κάνετε τίποτε, παρά μόνο να τα σπάσετε με το χέρι σας και να τα λιώσετε.
Αν ξέρετε κάποια άλλη συνταγή για να δοκιμάσουμε, περιμένουμε τα σχόλιά σας από κάτω.
Μια επίπαση από στάχτη στα φυτά και γύρω από αυτά , βοηθά κατά πολύ να φύγουν οι κάμπιες .
Εδώ και 3 περιόδους με το που θα φυτεύσω, τα σκεπάζω αμέσως με δίκτυ μαύρο!!!! Ετσί γλύτωσα,ακόμα και απο τις βρωμούσες στις ντοματιές.Το άσπρο δίκτυ δεν φέρει μεγάλη προστασία.
Τι δίχτυ είναι αυτό;
εγω δοκιμασα αλευρι και καυτερο κοκκινο πιπερι θα βαλω γυρω και σταχτη ,παντως ξερω η σταχτη διωχει τα εξ ισου καταστροφικα σαλιγγαρια, και καθε μετα απο βροχη ξανα σταχτη και πιπερι , μονο που ωρα αγορασα ενα εργλειο πλαστικο σαν φυσουνα για αυτες τις εργασιες παει καλυτερα απο καλτσα το θειαφι και οι σκονες στα φυτα
Δίπλα στα λάχανα ρίχνεις σιτάρι. Κατεβαίνουν τα πουλάκια για το σιτάρι και ανακαλύπτουν πολύ ωραία …μεζεδάκια !
Μέχρι να αρχίσουν να σου τρώνε τα μαρούλια που είναι πιο δίπλα, οπότε εκεί αποκτάς άλλο πρόβλημα! χαχα χαχα
ελαιοδιχτο,το οποιο το στηριζω σε βεργες.ωστε να μη κανη ζημια στα φυτα——-το ιδιο και στα μαρουλια μεχρι να μεγαλωσουν.οποτε τα πουλια τα…….σνομπαρουν—ολα τ αλλα κανουν καλο μονο την πρωτη φορα που θα το ριξουμε(σταχτη,καγιεν,βακιλλο κλπ) και στις τσεπες οσων εμπλεκονται στο εμποριο τους
Το δίχτυ δημιουργεί πρόβλημα σκιάσεις όμως στα φυτά γιατί είναι πολύ πυκνό.
Για τις κάμπιες
Αν εχεις στρεμματα με κηπευτικά ο μόνος τροπος ειναι με ΧΗΜΙΚΑ.
Αν εχεις εναν ερασιτεχνικό Λαχανόκηπο για την οικογένειά σου ο ΜΟΝΟΣ τροπος να πολεμήσεις τις καμπιες ειναι κάθε πρωί να ελέγχεις τα φύλλα για αυγά (κιτρινα ειναι) κάμπιας και να τα διαλύεις με το χέρι…..αν σου ξεφυγε κανένα το άλλο πρωί θα δεις τις μικρές κάμπιες και τοτε τις ζουλας με τα δακτυλα και παει και αυτό….. Ολες οι άλλες ιστοριες ειναι για την Γιαγιά να λέει ιστορίες στα εγγόνια της.
Γεια σας, φαντάζομαι ότι η άποψή σας αυτή έχει βγει μετά από χρόνια βιολογικής καλλιέργειας σε πολλά στρέμματα; Καθώς κάτι λάθος κάνατε αν δουλεύατε με βάκιλο Θουριγγίας και δεν είχατε αποτελέσματα. Εμείς εδώ και σχεδόν 20 χρόνια που κάνουμε αυτή την δουλειά δεν έχουμε θέματα με τις κάμπιες. Άλλωστε ο Βάκιλος Θουριγγίας είναι κάτι που δεν αμφισβητείτε σαν αποτελεσματικότητα και αν δεν θέλετε να πάρετε τους ερασιτέχνες καλλιεργητές σαν στατιστικό δεδομένο, μπορώ να σας δώσω σαν παράδειγμα δεκάδες παραγωγούς που εγώ γνωρίζω προσωπικά και κάποιοι από αυτούς έχουν καλλιέργειες με πάνω από 200 στρέμματα λαχανικών που κάνουν παραγωγή με τεράστια επιτυχία χωρίς τα χημικά. Αλλά μάλλον και αυτοί θα λένε ιστορίες στα εγγόνια τους…
Σε υγρή μορφή για ράντισμα ή σε σκόνη επίπασης;
Σε υγρή μορφή είναι αποτελεσματικότερο.
Τυχαία βρήκα ένα κάπως αποτελεσματικό τρόπο για τους γυμνοσάλιαγκες. Βάζω ανάμεσα από τα μαρούλια και τα μπρόκολα χαρτόνια. Οι γυμνοσάλιαγκες μαζεύονται από κάτω και κάθε μέρα τους μαζεύω και τους βάζω σ’ ένα πλαστικό μπουκάλι με λίγο νερό. Επίσης τ’ αγριόχορτα βγαίνουν καχεκτικά, οπότε είναι πιο εύκολο να τα ξεριζώσω. Επίσης δεν πάνε οι γάτες, που κι αν πάνε είναι πάνω στο χαρτόνι. Συνήθως φυτεύω καμία 40ριά φυτά.
Τι θα λεγατε για τα πουλια που μου τρωνε τα βερυκοκα να βαλω αυτες τις ταινιες γυρω απο το δενδρο?
Οι χρυσομυγες πως απομακρυνονται? Εχουμε πολλες και ειναι πολυ ορεξατες.
Δεν το έχουμε δοκιμάσει σε φρούτα.
Λιώνουμε 100 γραμμάρια σκόρδο και το βάζουμε μέσα σε 1000 ml ηλιέλαιο για 2-3 μέρες , στην συνέχεια το σουρώνουμε οπότε έχουμε φτιάξει ΣΚΟΡΔΈΛΑΙΟ.
ΨΕΚΑΖΟΥΜΕ βάζοντας σε κάθε λίτρο νερό ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό βάκιλο της Θουριγγίας και 1 κουτάλι της σούπας σκορδέλαιο
Κατάλληλο για όλα τα έντομα ,ακάρεα, πεταλούδες …είναι ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ αποτελεσματικό, συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα με διαβροχή κυρίως του κάτω μέρους των φύλλων!
Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή σας. Το σκορδέλαιο είναι καλό για την απώθηση εντόμων, αλλά είναι καλό μόνο σαν πρόληψη…
Την καλήμερα μου σε όλους
Πάμε δυναμικά για τα φύτεμα του Χειμώνα. Καλή επιτυχία σε όλους.
Για το θέμα τώρα.
Σε εμένα προσωπικά το ράντισμα με Βάκιλο Θουριγγίας και εκείνο το σκορδοζούμι που είχατε συμβουλεύσει στις ντομάτες πήγε πάρα πολύ καλά. Η ερώτηση είναι λοιπόν για τα χειμωνιάτικα είναι, χρειάζεται το σκορδοζούμι και σε αυτά; και άν οι αναλογίες είναι οι ίδιες
Σας ευχαριστώ
Μόνο καλό θα κάνει η χρήση του σκορδέλαιου!