Θεωρούμε αυτονόητο ότι κάθε ελληνικό σπίτι πρέπει να έχει τα δικά του βιολογικά αρωματικά στην κουζίνα του. Ο περισσότερος κόσμος όμως το βλέπει σαν κάτι δύσκολο που θέλει ιδιαίτερες γνώσεις. Είναι όμως λάθος! Μέσα στα επόμενα βήματα θα μάθετε πως να έχετε στο μπαλκόνι σας το δικό σας σέλινο εύκολα και γρήγορα!


Το σέλινο είναι ένα καταπληκτικό φυτό το οποίο οι περισσότεροι το γνωρίζουν λόγω της χρήσης του στην κουζίνα. Το σέλινο όμως είναι ένας πραγματικός θησαυρός που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες Α, Β1, C, K και πολλά πολλά ακόμα!

Η πάνινη γλάστρα 10 λίτρων από το κατάστημα GrowAcademy είναι ιδανική για το φυτό μιας και δεν θα χρειαστεί να κάνετε άλλες μεταφυτεύσεις. Φυσικά μπορείτε να το φυτέψετε και σε ζαρντινιέρα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Γενικά σαν φυτό δεν έχει περίεργες απαιτήσεις. Επομένως η συνταγή είναι κλασική, τύρφη μαζί με κομπόστ. Μια ακόμα συμβουλή είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα στο χώμα σας και λίγη ελαφρόπετρα.

Προτιμήστε θέσεις που είναι πλούσιες σε ήλιο. Το σέλινο δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα και σε ημισκιερά μέρη αλλά θέλει προσοχή με το πότισμά του ειδικά αν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Επιπλέον το σέλινο τα πάει καλά και με τον αέρα.

Εδώ τα πράγματα είναι απλά! Το σέλινο είναι πολύ απλό στο πότισμά του χωρίς ιδιαιτερότητες. Ένας εύκολος τρόπος είναι να το ποτίζετε όταν το χώμα στεγνώνει. Το πόσο σύντομα θα γίνεται αυτό εξαρτάται φυσικά από τον καιρό.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπασμα. Και χωρίς αυτό η επιτυχία του είναι σίγουρη ειδικά αν το φυτέψετε σε χώμα με κομπόστ. Αν παρόλα αυτά θέλετε να το βοηθήσετε προτιμήστε οργανικά λιπάσματα.

Εκτός από μερικά έντομα που μπορεί να προσελκύσει, οι εχθροί του είναι λίγοι. Αν δείτε τα φύλλα του να κατσαρώνουν ή δραστηριότητα από μικρά έντομα στο χαμηλό μέρος του φυτού τότε μπορείτε να κάνετε ψεκασμούς με τσουκνίδα ή με κάποιο άλλο βιολογικό σκεύασμα.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένει κάποιος για να κόψει τα πρώτα φύλλα. Καλό θα είναι όμως να μην αρχίσετε να κόβετε τα φύλλα όταν το φυτό είναι πολύ μικρό γιατί τότε απλά θα το αποδυναμώσετε. Αφήστε το να μεγαλώσει και σε κάθε συγκομιδή να θυμάστε ότι καλό είναι να μην κόβεται πάνω από περίπου το ⅓ των φύλλων του φυτού. Έτσι θα αναπτυχθεί ξανά.

Τα μυστικά του αγρότη
Η καλύτερη ώρα να ποτίζετε είναι μια ώρα αφού έχει βγει ο ήλιος το πρωί. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε να καταναλώνετε νερό της ώρες με υψηλές θερμοκρασίες οπότε υπάρχει λιγότερη εξάτμιση αλλά παράλληλα μη ποτίζοντας αργά το απόγευμα προφυλάσσετε τα φυτά σας από ασθένειες που θα έβρισκαν της ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας το βράδυ στο χώμα.
Κάθε κομπόστ που κυκλοφορεί στην αγορά έχει και τη δική του δοσολογία. Για καλύτερα αποτελέσματα ρωτήστε στο καταστήματα που το αγοράσατε.
Σαφέστατα και μπορείτε. Αλλά καλό θα ήταν να επιλέξετε μια μεγάλη ζαρντινιέρα σε μήκος.