Άλλοι την θεωρούν λαχανικό και άλλοι φρούτο. Ζουμερή και γεμάτη μυρωδιές στους περισσότερους η φρεσκοκομμένη τομάτα από τον κήπο φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια και την ελληνική ύπαιθρο.

Η ποικιλία που επέλεξα να καλλιεργήσω είναι η τομάτα Χίου η οποία έχει καταπληκτική γεύση. Σαν φυτό δεν ξεπερνά τα 120 εκ. και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που κάνει για καλλιέργεια στο μπαλκόνι αφού παρά το μέγεθός της είναι πολύ παραγωγική. Με καρπούς περίπου στα 20 γρ. είναι σίγουρο ότι θα σας ξετρελάνει με το άρωμα και τη γεύση της.

Η πάνινη γλάστρα 10 λίτρων από το κατάστημα GrowAcademy είναι ιδανική για το φυτό μιας και δεν θα χρειαστεί να κάνετε άλλες μεταφυτεύσεις. Φυσικά μπορείτε να την φυτέψετε και σε ζαρντινιέρα ή ακόμα και σε μεγαλύτερη γλάστρα ώστε το φυτό σας να γίνει ακόμα πιο μεγάλο.

Η τομάτα θεωρητικά θέλει άπλετο ήλιο. Όμως ένα πρόβλημα που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη είναι έντονη, είναι ότι παθαίνει εγκαύματα στα φύλλα με αποτέλεσμα να επηρεάζει την παραγωγή και την υγεία του φυτού. Έτσι αυτό που θα πρότεινα είναι μια θέση που να παρέχει άπλετο ήλιο τους ανοιξιάτικους μήνες που η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου ενώ αν επιλέξετε κάποια ποικιλία που καρπίζει μέχρι τον Αύγουστο καλό θα ήταν να της αλλάξετε θέση (αν υπάρχει δυνατότητα) σε σημείο που να έχει σκιά ιδιαίτερα τις “καυτές ώρες της μέρας” αλλιώς αν δεν έχετε αυτή την δυνατότητα μπορείτε να προμηθευτείτε πανί σκίασης από κάποιο φυτώριο με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και να δημιουργήσετε ένα σκίαστρο γύρω από την τομάτα σας. Όσο αφορά τον αέρα η τομάτα δεν τον αγαπά. Έτσι καλό θα ήταν να την προφυλάξετε από ταλαιπωρίες τέτοιου είδους.

Σαν φυτό έχει περίεργες απαιτήσεις σε νερό όπως προείπα. Μόλις φυτευτεί για 3 εβδομάδες πρέπει να ποτίζετε μόλις το χώμα της στεγνώσει. Επειδή η γλάστρα της είναι μεγάλη για την αρχή καλό θα ήταν να μην το παρακάνετε στο νερό γιατί κινδυνεύει να σαπίσει. Με το πέρας αυτών των εβδομάδων ελαττώνουμε το πότισμα κάθε 2 – 3 ημέρες. Καλό είναι να κρατάτε μια σταθερότητα στο πότισμα γιατί η τομάτα επηρεάζεται εύκολα. Για τις ζεστές μέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 βαθμούς θα πρέπει να προσαρμόσετε το πότισμα σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δείτε στην πράξη καθώς το φυτό θα διψά.

Αν νομίζετε ότι η τομάτα είναι ένα φυτό που την φυτεύουμε και απλά περιμένουμε γελιέστε! Μπορώ να πω ότι είναι αρκετά απαιτητική! Σίγουρα με το κομπόστ έχετε καλύψει ένα μεγάλο μέρος της λίπανσης ώστε να έχετε μια καλή παραγωγή. Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Η τομάτα είναι ένα φυτό που γενικά θέλει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου για αυτό όταν υπάρχει η έλλειψη αυτού οι καρποί της αποκτούν ένα μαύρο στίγμα στο κάτω μέρος τους. Όσο αφορά τώρα τι θρέψη τους μια καλή πρόταση είναι ένα οργανικό λίπασμα με αναλογία που θα έχει περισσότερο κάλιο ώστε να βοηθήσει την καρποδεσία τους, αλλά μην ξεχνάτε ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ένα όριο και να μην περνάτε στην υπερβολική λίπανση γιατί μπορεί να καταλήξετε με ένα καμένο φυτό! (Για πληροφορίες σχετικά με το λίπασμα συμβουλευτείτε το φυτώριο που εμπιστεύεστε).

Η τομάτα σαν είδος πλήττεται από αρκετά έντομα και ασθένειες ανάλογα βέβαια και την ποικιλία. Βρομούσα, μελίγκρα, τετράνυχος, περονόσπορος είναι μερικά από τα ποιο γνωστά. Επομένως είναι δύσκολο να τα γράψω όλα εδώ. Ο καλύτερος τρόπος είναι να είστε προσεκτικοί για σημάδια που φαίνονται “επικίνδυνα” και να συμβουλεύεστε το φυτώριο σας για πληροφορίες.

Νομίζω ότι αυτό είναι το ποιο εύκολο και το ποιο ωραίο σημείο! Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να μαζέψει κανείς τη σοδειά του. Με μια ψαλίδα κήπου κόβουμε πάνω από κάθε καρπό προσεκτικά ώστε να μην τραυματίζουμε το φυτό μας. Αν οι τομάτες είναι λίγο πράσινες δεν πειράζει. Μην ξεχνάτε ότι αν αφήσετε τους καρπούς σας εκτός ψυγείου θα κοκκινίσουν μόνοι τους.

Τα μυστικά του αγρότη
Η καλύτερη ώρα να ποτίζετε είναι μια ώρα αφού έχει βγει ο ήλιος το πρωί. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε να καταναλώνετε νερό της ώρες με υψηλές θερμοκρασίες οπότε υπάρχει λιγότερη εξάτμιση αλλά παράλληλα μη ποτίζοντας αργά το απόγευμα προφυλάσσετε τα φυτά σας από ασθένειες που θα έβρισκαν της ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας το βράδυ στο χώμα.
Συνηθίζετε στην καλλιέργεια της τομάτας να κλαδεύουμε τα χαμηλά φύλλα (15 με 20 εκ. από το χώμα) ώστε να μην έχουμε φύλλα που ακουμπάνε στο χώμα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τα φυτά από διάφορες προσβολές.
Ανακαλύψτε τη λύση στο μαύρισμα του καρπού πριν είναι αργά για τις τομάτες σας! Κάντε κλικ εδώ!
Οι τομάτες το καλοκαίρι υποφέρουν από εγκαύματα, δείτε πως να της προστατέψετε κάνοντας κλικ εδώ!
Μπορείτε να φύτεψε τις τομάτες σας και σε ζαρντινιέρα! Σε μια ζαρντινιέρα του μέτρου μπορειτε να βάλετε 2 τομάτες, μια σε κάθε άκρη.
Εμεις οι ετος αθηνων πως μπορουμε να προμηθευτουμε τους σπορους αυτους?
Καλημέρα σας, μπορείτε να βρείτε τα βιολογικά μας φυτά στα συνεργαζόμενα καταστήματα.
Καλημέρα. Να υποθέσω ότι αυτό στις φωτογραφίες είναι η γνωστή μαύρη τάπα; Πάντως είχα βάλει ασβέστιο πριν τη φύτευση και είχα ρίξει υγρό ασβέστιο που είχα βρει στο allegre. Πρόκειται για ντομάτα Χαλκιδικής.
https://uploads.disquscdn.com/images/7ccaea663a2e479b48a9256e8b32f71b5db26d3b23574aabe6e8c8b14667970b.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/e04137c05958f619e8f75e2c29339d013f57b57c1e8a9d3552115fe1f44be785.jpg
Γεια σας, αν είναι εύκολο στείλτε μας μερικές φωτογραφίες ακόμα πιο καλά εστιασμένες.
https://uploads.disquscdn.com/images/22d6b73ad817b08f33939739be3af876255b8bca1f8b4e90c4729833385712fd.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/7674ba5e9d9cbcd8805b11aebdc289f2ab2158c06a160d47c7c2a3d059f0620c.jpg
Έλλειψη ασβεστίου!
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Νόμιζα πως είχα ρίξει αρκετό…κρίμα γιατί έχουν φύγει τσάντες ολόκληρες 🙁
Πάντως δοκίμασα μερικές που γλύτωσαν και ήταν οι πιο νόστιμες ντομάτες που έχω φάει ποτέ! Για 1η φορά αυτό μου φτάνει. Καλή συνέχεια.