Κατά καιρούς πολλοί μας ρωτούν ποίο είναι το καλύτερο χώμα για τον λαχανόκηποπου θέλουν να ξεκινήσουν! Για τον λόγο αυτό μοιραζόμαστε μαζί σας 5 βασικές συμβουλές που πρέπει κάθε βιολογική καλλιέργεια να ακολουθεί, ασχέτως αν γίνεται στον κήπο ή στο μπαλκόνι!

Όχι χημικά λιπάσματα!
Πολλοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι τα χημικά λιπάσματα δεν είναι κάτι το τρομερό! Σε αυτό ευθύνονται εν μέρει και κάποια γεωπονικά καταστήματα, τα οποία, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, προωθούν ακόμα και το γωστό μπλε λίπασμα ως εξαιρετικό για πάσα περίπτωση.
Εμείς σας προτείνουμε να προτιμήσετε επώνυμα προϊόντα, των οποίων τη σύσταση γνωρίζετε ή μπορείτε εύκολα να ψάξετε, και πάνω απ’ όλα που είστε βέβαιοι ότι κάνουν για βιολογική καλλιέργεια.
Όχι ζιζανιοκτόνα!
Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε, ή όπως έχουμε ακούσει ανά καιρούς να “ξεπαστρέψετε”, τα αγριόχορτα, η λύση είναι μια. Θα πρέπει να τα κόψετε εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας. Τα ζιζανιοκτόνα, είναι επικίνδυνα φυτοφάρμακα, τα οποία μέσω του χώματος που τα έχει απορροφήσει, θα μολύνουν και τους καρπούς των φυτών σας.
Αν θέλετε να αποτρέψετε μια και καλή την εμφάνιση αγριόχορτων, μια καλή λύση είναι η χρήση άχυρου ή πανιού εδαφοκάλυψης.
Όχι φάρμακα για σκουλήκια και σαλιγκάρια!
Όλοι κάποια στιγμή είχαμε θέμα με τα σκουλήκια και τα σαλιγκάρια. Τα μεν τρώνε τις ρίζες των φυτών μας, ενώ τα δε τα φύλλα τους. Μην προσπαθήστε, όμως, να τα απωθήσετε με συμβατικά φάρμακα, σκορπίζουν στο χώμα και μολύνουν τα πάντα. Ένας εύκολος τρόπος να διώξετε τα σκουλήκια είναι η λάβα, μια σαφώς πιο αποτελεσματική και πιο φθηνή λύση. Τα σαλιγκάρια, από την άλλη, μπορείτε να τα απομακρύνεται με στάχτη από το τζάκι σας ή καολίνη. Πέραν αυτών μπορείτε να βρείτε πολλούς ακόμα τρόπους, με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ.
Διαβάστε ακόμα: Λαχανικά χωρίς σκουλήκια με λάβα!
Όχι στα χώματα που δεν ξέρετε!
Συχνά όταν κάποιος ξεκινάει έναν βιολογικό λαχανόκηπο, η επιλογή του σωστού χώματος είναι ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Αν καλλιεργείτε στον κήπο σας, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς αυτό που χρειάζεστε είναι κάποιο εδαφοβελτιωτικό. Από την άλλη, αν καλλιεργείτε στο μπαλκόνι σας, τότε θέλετε νέο χώμα.
Τα περισσότερα συσκευασμένα χώματα, δεν αναγράφουν τι ακριβώς περιέχουν. Δεν μπορεί ,λοιπόν, να είναι κανείς σίγουρος για το τι βρίσκεται μέσα σε αυτά. Μην το ριψοκινδυνεύετε, για άλλη μια φορά προτιμήστε επώνυμα προϊόντα, με προδιαγραφές για βιολογική καλλιέργεια. Και λέμε επώνυμα, γιατί ένα προϊόν με όνομα είναι εύκολο να το ψάξεις στο ίντερνετ, να διαβάσεις κριτικές και να ανακαλύψεις τι πραγματικά είναι!
Ναι στο κομπόστ!
Τελευταίο αφήσαμε το συστατικό, που θα φέρει σίγουρα την επιτυχία στον κήπο σας! Το κομπόστ, είναι χωρίς αμφιβολία αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζονται τα φυτά σας.

Τι εννοούμε;
Θέλετε φυτά με καλή ανάπτυξη; Με δυνατό ανοσοποιητικό χωρίς ασθένειες;
Καρπούς με γεύση; Η λύση είναι μία, χρησιμοποιείστε κομπόστ!! Θα σας βοηθήσει, με αυτά και πολλά άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε στον κήπο σας. Εμείς σας προτείνουμε κομπόστ από γεωσκώληκες, καθώς είναι ανώτερο σε ποιότητα από άλλα αερόβιας ζύμωσης.
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας θυμίσουμε, για άλλη μια φορά, ότι αν έχετε χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα, τότε το έδαφος σας χρειάζεται έως και 2 χρόνια για να καθαρίσει τελείως από τυχόν υπολείμματα.
Καλά φυτέματα!
Πολύ ωραίο το άρθρο σας κύριε Πανούτσο. Έχω 2-3 μήνες που άρχισα εντελώς ερασιτεχνικά να καλλιεργώ διάφορα λαχανικά. Ίσως άργησα αρκετά αλλά πριν 1 μήνα φύτεψα φρέσκα κρεμμυδάκια και μερικά σκόρδα. Είδα ότι τα σκορδα τα πιο πολλά μαράθηκαν αν και τα ποτίζω τακτά. Επίσης τα κρεμμυδάκια τα βλέπω στάσιμα στους 15 ποντους περιπου και η διάμετρος τους ειναι σαν ένα στυλο που γράφουμε. Έτσι αποφάσισα να αγοράσω Υγρό Λίπασμα Auxenol και έριξα την περασμένη Κυριακή. Είδα αποτέλεσμα μιας και πήραν τα πάνω τους τα φυτά, αλλά βλέπω αυτο που λέτε για τα 2 χρόνια για να καθαρίσει το χώμα και δε θέλω κάτι παρόμοιο. Έκανα βλάκεία μήπως;
Γεια σας, τα σκόρδα ίσως τα χάλασε και το πολύ πότισμα! Όσο αφορά τα κρεμμύδια μερικές φωτογραφίες θα βοηθούσαν αν και δεν μου φαίνεται περίεργο να μην έχουν μεγαλώσει αν το χώμα σας δεν είχε “φαγητό” να φάνε! Μια καλή λύση (αφού το λίπασμα που αναφέρεται από ότι βλέπω δεν είναι βιολογικό) είναι να ρίξετε κομποστ από γεωσκώληκες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και το χώμα σας να γίνει πιο πλούσιο σε μικροργανισμούς και τα φυτά σας να είναι εκτός από ζωηρά, δυνατά ενάντια σε ασθένειες.
Πόσο συχνά δηλαδή να ποτίζω τα σκορδα και τα κρεμμύδια; Συνηθως τα ποτίζω 2 φορές την εβδομάδα, και όταν έχει καιρό να βρέξει, τότε 3 φορές την εβδομάδα. Θα βγάλω φωτογραφίες να δειτε
Θέλουν πότισμα περίπου 1 φορά την εβδομάδα και αν έχει υγρασία το χώμα δεν θέλουν και καθόλου!
Τι μόνο; Ευχαριστώ πολύ!!
Όσο αφορά μαρούλια, καρότα, σέλινο, μαϊντανό, ντομάτες πιπεριές, πατάτες και καλαμποκια, κάποια βοήθεια για το ποσο συχνά να τα ποτίζω;
Όσο αφορά το κομπόστ, έχω αγοράσει σακιά, και λίγη κοπριά. Το κομπόστ που έχω είναι το Φυτόχωμα Plant & Grow για Λαχανικά (εκτος αν κανω λάθος και δεν ειναι αυτό το κομποστ)
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ανά είδος στα βοηθήματά μας. Δεν γνωρίζω το κομπόστ που αναφέρατε, καλό θα ήταν να ρωτήσετε εκεί όπου το αγοράσατε ή να δείτε τις πληροφορίες στη συσκευασία του.
Επειδή ήθελα να φυτέψω ντοματιές και πιπεριές, χτες έβγαλα τα κρεμμύδια. Δοκίμασα να δω πως ειναι αλλά είναι απίστευτα καυτερά. Κανονικά με τόσο συχνό πότισμα που τους έκανα δεν θα έπρεπε να ειναι ωραία γλυκά;
Κανείς μας εδώ δεν έχει ξανά ακούσει το κάψιμο του κρεμμυδιού να επηρεάζετε από το νερό. Το κάψιμο είναι καθαρά θέμα ποικιλίας. Τα ίδια κρεμμύδια (Morada de Amposta) φυτεύουμε και εμείς και δεν μπορώ να πω ότι είναι τόσο καυτερά!
Εδώ στο νησί υπάρχει αυτή η άποψη ότι όσο πιο πολύ νερό, τόσο το καλύτερο. Οποτε την επομενη φορά αμα θέλω γλυκό κρεμμυδάκι, θα το προμηθευτώ από εσάς.
Δυστυχως κε Πανουτσο στην Νεμεα αλλα και γενικα στην Κορινθο δεν υπαρχει καταστημα που θα βρουμε τα ειδη σας και λαβα Αθηνα η Κρανιδι το ποιο κοντινο
Γεια σας, σας έχω απαντήσει στο email σας για το πως μπορειτε να τα προμηθευτείτε αφού δεν υπάρχει κάποιο συνεργαζόμενο κατάστημα με εμάς κοντά σας. 🙂
Συγκεκριμένα όμως δεν μας είπατε τι μάρκες χώμα προτείνετε ή προτιμάτε… εγώ θέλω στο μπαλκόνι που έχω να βάλω παρτέρια για μικρά πράγματα καρότα μαϊντανό, σκόρδα κρεμμύδια κτλπ…
Υπάρχουν πολλές αξιόλογες επιλογές. Μια από αυτές είναι το κομποστ από γεωσκώληκες που σε συνδυασμό με τύρφη και ελαφρόπετρα είναι μια πολύ καλή επιλογή. Αλλά σε γενικές γραμμές καλό είναι να μην αγοράζετε ετοιμα χώματα εκτός και αν είστε σίγουροι το τι έχουν μέσα.
το viogran compost της φωτογραφιας μου το προτεινεις?
Φυσικά για αυτό και άλλωστε έχω βάλει φωτογραφία του. Είναι με διαφορά το καλύτερο προϊόν που έχουμε δοκιμάσει.