Είτε φυτεύετε λαχανικά στον κήπο, είτε στο μπαλκόνι σας δεν έχει καμία διαφορά! Το πότισμα είναι ένα από τα σημαντικότερα μυστικά επιτυχίας κάθε λαχανόκηπου και το μεγαλύτερο πρόβλημα στους αρχάριους καλλιεργητές. Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας 6 συμβουλές για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα με λιγότερο κόπο και λιγότερα χρήματα.

1. Σωστή σχεδίαση!
Αυτό θα σας γλυτώσει από αρκετά χρήματα σε εξαρτήματα ποτίσματος, που στο τέλος απλά θα μείνουν στη σακούλα αχρησιμοποίητα. Αν δεν γνωρίζετε τίποτα περί ποτίσματος το ίντερνετ, αλλά και το φυτώριο της γειτονιάς σας είναι ο καλύτερός σας φίλος.
2. Δεν σας αναγκάζει κανείς να πάρετε όλα τα εξαρτήματα μαζί!
Μην περιμένετε να χρειαστείτε το πότισμα για να ξεκινήσετε να το φτιάχνετε. Αγοράστε τα υλικά σταδιακά και ξεκινήστε να στήνετε το πότισμά σας. Έτσι το κόστος δεν θα σας φανεί τόσο μεγάλο.
3. Αυτόματο πότισμα δεν σημαίνει απαραίτητα αυτόματο.
Συνήθως οι αυτόματοι προγραμματιστές ποτίσματος είναι αυτοί που ανεβάζουν το κόστος της κατασκευής! Εσείς μπορείτε να αγοράσετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για να φτιάξετε το πότισμά σας και να το συνδέσετε κατευθείαν στη βρύση. Αργότερα, που θα ανέβουν οι θερμοκρασίες αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε τον αυτόματο προγραμματιστή και να τον συνδέσετε!!
4. Πότισμα τη σωστή ώρα!
Προτιμήστε το πρωί και όχι το βράδυ! Αν ποτίζετε βράδυ δίνετε την δυνατότητα σε όλους τους μύκητες με την υγρασία που προκαλέσατε, να αναπτυχθούν και να κάνουν πάρτυ στο λαχανόκηπό σας. Προτιμήστε πρωινές ώρες, περίπου 2 ώρες μετά την ανατολή. Αν τώρα δεν προλαβαίνετε επειδή, για παράδειγμα δουλεύετε, τότε καλό είναι να τα έχετε ποτίσει 2 με 3 ώρες πριν τη δύση του ηλίου!
5. Σωστή κατασκευή!
Προσέξτε μην υπάρχουν εκτεθειμένα σημεία, που μπορεί να καταστραφούν από κάποιον, που πάτησε και έσπασε κάποια ένωση. Το πότισμα είναι μια επένδυση, που δεν διαρκεί μόνο 1 χρόνο αλλα μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, ο πάγος είναι ένας εχθρός των πλαστικών εξαρτημάτων. Επομένως, προσέχουμε για να έχουμε!
6. Δεν ποτίζονται όλα τα φυτά μαζί.
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, οι τοματιές δεν ποτίζονται το ίδιο με τις αγγουριές. Η αγγουριά θέλει κάθε ήμερα νερό ενώ η τοματιά μπορεί μέχρι και ανά 3 ημέρες! Αυτό, που σας προτείνω είναι να βάλετε τα φυτά σας ανά είδος. Επομένως με μικρά βανάκια επάνω στο λάστιχό θα μπορείτε να ορίζετε ποια ποτίζονται πότε. Έτσι γλιτώνετε από πολλές διαφορετικές γραμμές που ξεκινούν από τη βρύση σας.
Απο το αρθρο σας εμαθα οτι τις ντοματες τις ποτιζουμε καθε 3 ημερες ,τα υπολοιπα λαχανικα (πιπεριες ,μελιτζανες, κολοκυθακια )καθε ποσο τα ποτιζουμε ;Ευχαριστω
Κάθε 3 ημέρες όταν το φυτό έχει μεγαλώσει αρκετά και έχει καρπούς. Τα υπόλοιπα καθημερινά.
Ειναι εύκολο να μας πειτε και κάποια κατασκευή για να κάνουμε και μεις; πχ σωλήνες με τρύπες;
Στα καταστήματα κήπου θα βρείτε πολλά σχετικά με το πότισμα. Ο κάθε κήπος είναι διαφορετικός ανάλογα με τις ανάγκες και τα θέλω του καθένα. Για παράδειγμα εμάς μας αρέσει πολύ το λάστιχο Φ8 με τρύπες το οποίο έχει τη δυνατότητα να μπει και υπόγεια χωρίς να βουλώσει. Θέλω να κάνω ένα σχετικό άρθρο αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καθόλου χρόνος.
Το λάστιχο αυτό είναι έτοιμο με τρύπες; Έτσι θα το ζητήσω; Λάστιχο Φ8 ?
Ναι, είναι σταλακτηφόρο Φ8.
ποσο νερό χρειάζονται τα καθημερινά ποτίσματα και πόσο πχ οι ντοματιές ?
Γεια σας, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το πότισμα. Τα φυτά είναι στον κήπο ή σε γλάστρες;