Ανά καιρούς, στα άρθρα μας, ίσως έχετε διαβάσει για την χρήση του κομπόστ. Για εμάς είναι κάτι γνωστό, λόγω δουλειάς. Τον τελευταίο καιρό,όμως, μετά από μια συνάντηση σε ένα συνεργαζόμενο κατάστημα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει κόσμος που αγνοεί την ύπαρξη αυτού του καταπληκτικού προϊόντος. Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, στους ειδικούς πάνω στο θέμα και γράψαμε το παρακάτω άρθρο για το κομπόστ από γεωσκώληκα και πως η χρήση του βοηθάει να φτάσετε την παραγωγή σας, σε νέα επίπεδα!

Τι είναι το κομπόστ από γεωσκώληκες
Κομπόστ είναι το αποτέλεσμα από την συλλογή υπολειμμάτων οργανικής ύλης, τα οποία έχουν μείνει για αρκετό καιρό στοιβαγμένα σε συγκεκριμένη υγρασία, στα οποία έχουν τοποθετηθεί μέσα γεωσκώληκες. Οι γεωσκώληκες καταναλώνοντας την οργανική ύλη, παράγουν ένα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία εδαφοβελτιωτικό.
Γιατί είναι τόσο τρομερό
Σαν προϊόν το κομπόστ από γεωσκώληκες, λόγω της ιδιαίτερα ισορροπημένης σύνθεσης του και της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά στοιχεία, καθίσταται 5 με 6 φορές πιο αποδοτικό σε σύγκριση με την κοπριά. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες καλλιέργειες έχει αποδειχθεί ότι τα φυτά, τα οποία εμπλουτίστηκαν με χούμο γαιωσκωλήκων είχαν καλύτερη βλάστηση, μεγαλύτερη παραγωγή και καρπούς σαφώς πιο πλούσιους σε βιταμίνες.
Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε την διαφορά σε περιεκτικότητα βιταμίνης C (mg/100gr) που είχαν οι καρποί διαφόρων ειδών.

*Μείγμα κοπριάς αναμεμειγμένη με λιπάσματα του εμπορίου.
Γιατί είναι καλύτερο από την κοπριά.
Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για τις απίστευτες ιδιότητες του, πάντα όμως ο καλύτερος κριτής είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Εμείς χρησιμοποιούμε κομπόστ από γεωσκώληκες πολλά χρόνια και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, στα φυτά που παράγουμε και καλλιεργείτε όλοι εσείς στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας. Δυνατά φυτά, με ιδιαίτερη αντοχή, λιγότερες ασθένειες, καλή ανάπτυξη και πάνω από όλα μεγάλη και ποιοτική παραγωγή.
Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι το κομπόστ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην παραγωγή και στην φυσιολογία των φυτών. Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε τον παρακάτω πίνακα για να καταλάβετε το μέγεθος της διαφοράς που έχει στην παραγωγή (Τιμές μετρημένες σε τόννους ανά εκτάριο**) όταν το χώμα των φυτών έχει ενισχυθεί με κομπόστ από γεωσκώληκες.

*Μείγμα κοπριάς αναμεμειγμένη με λιπάσματα του εμπορίου.
**Εκτάριο = 10 Στρέμματα
Που χρησιμοποιείται
Σε όλα τα φυτά!!! Δεν είναι κάτι που κάνει μόνο για τα λαχανικά ή μόνο για τα φρούτα. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τον κήπο ή τις γλάστρες -και αυτές με καλλωπιστικά φυτά, και θα δείτε άμεσα τα αποτελέσματα!
Μπορείτε να δείτε εμπράκτως την διαφορά που έχει το κομπόστ από γεωσκόληκες, επισκεπτόμενοι ένα κατάστημα κήπου και αγοράζοντας ένα τσουβάλι για να κάνετε τη δική σας δοκιμή με δύο ίδια φυτά. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει, όπως και εμάς όταν το δοκιμάσαμε για πρώτη φορά!
Δείτε ακόμα:
wikipedia.org/wiki/Vermicompost
www.viorgan.gr
Πού το βρίσκουμε και πόσο κοστίζει;
Θα το βρείτε στα καταστήματα κήπου και το κόστος θα σας το πουν εκεί. Τα καταστήματα που σίγουρα το έχουν είναι αυτά http://www.fytonet.gr/stores-map-view
Αγαπητέ κ. Πέτρο,
Σας μεταφέρω τη δική μου εμπειρία από την απόπειρα δημιουργίας κομπόστ και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Πρίν 2 μήνες περίπου προσπάθησα να φτιάξω το δικό μου κομπόστ, στην ταράτσα της πολυκατοικίας μου.
Μέσα σε ένα τενεκέ, με τρύπες στο κάτω μέρος, έβαζα μία στρώση κοινό χώμα και μία στρώση φυτικά υπολείμματα κουζίνας, κατακάθι καφέ με τα φίλτρα, τσόφλια ωμών αυγών κ.λπ.
Ανακάτευα το μίγμα και πότιζα ώστε να υπάρχει υγρασία, σχεδόν καθημερινά. Η αποσύνθεση γινόταν πολύ γρήγορα. Στην αρχή υπήρχε μια άσχημη μυρωδιά και λίγα μυγάκια, αλλά δεν υπήρχαν καθόλου γεωσκόληκες.
Εδώ και 1 μήνα περίπου σταμάτησα να ρίχνω υπολείμματα και ανακατεύω και ποτίζω συχνά. Το μίγμα δε μυρίζει καθόλου, έχει ελαφριά σύνθεση και φαίνεται ότι είναι ιδανικό λίπασμα.
Διστάζω όμως να το ρίξω στα φυτά μου, και ειδικά αυτά που τρώγονται ωμά, γιατί δεν παρατήρησα να αναπτύχθηκε υψηλή θερμοκρασία ώστε να αποστειρωθεί. Όπως έχω διαβάσει κατά την κομποστοποίηση η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει έως και τους 60 βαθμούς.
Γίνεται με αυτόν τον τρόπο κομποστοποίηση ή είναι απαραίτητος ένας οικιακός κομποστοποιητής;
Πιστεύετε ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω;
Σας ευχαριστώ!
Γεια σας, δυστυχώς ένα θέμα που γνωρίζουμε ελάχιστα εδώ στην Olyplant.gr είναι η κομποστοποίηση. Όλα αυτά τα χρόνια η έλλειψη χρόνου δεν μας έδωσε την άνεση να ασχοληθούμε παραπάνω με το συγκεκριμένο θέμα. Οπότε δεν θα ήθελα να σας δώσω πληροφορίες που μπορεί να μην είναι σωστές 100%. Εμείς τις περισσότερες φορές το κομπόστ μας το φτιάχνουμε σε μεγάλες γλάστρες ή κατευθείαν στο χώμα. Όπου ουσιαστικά αναμιγνύουμε έτοιμο κομπόστ (από τα φυτά που πουλάμε) με τα φυτά που δεν έχουν πουληθεί. Τα αφήνουμε για αρκετό καιρό (4 με 5 μήνες) διατηρώντας τους μια σχετική υγρασία και μετά τα ενσωματώνουμε στο χώρο που φυτεύουμε τα δικά μας λαχανικά για προσωπική κατανάλωση.