Αν και ανήκει στα μπρόκολα το Kale είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία από μόνο του. Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο εκτός ότι θεωρείται SuperFood έχει πολλά πλεονεκτήματα που το κάνουν αγαπητό.

Το Kale είναι ένα είδος μπρόκολου το οποίο θεωρείται superfood! Αντίθετα με τις συνηθισμένες ποικιλίες μπρόκολου, η συγκεκριμένη δεν ανθίζει ώστε να φάμε τα μπουμπούκια της, αλλά συλλέγουμε μόνο τα φύλλα! Σε μέγεθος το φυτό γίνεται αρκετά μεγάλο αφού φτάνει και το 1 μέτρο σε ύψος!

Όπως όλα τα μπρόκολα έτσι και το Kale αγαπάει τον ήλιο. Επομένως προτιμήστε μια θέση που να την βλέπει αρκετά ο ήλιος. Σε αντίθεση όμως με τα μπρόκολα που τρώμε τα μπουμπούκια τους το kale επειδή δεν κάνει κεφάλι δεν χρειάζεται τόσο πολύ ήλιο στην καλλιέργειά του, έτσι μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερή θέση ειδικά το καλοκαίρι.

Καλό θα ήταν αφού έχετε οργώσει επιφανειακά το χώμα σας για να μαλακώσει να προσθέσετε και κομπόστ ώστε να γίνει πιο πλούσιο σε οργανική ύλη. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το πετύχετε αυτό. Ο πρώτος είναι να ρίξετε κομπόστ πριν κάνετε το όργωμα και ο άλλος είναι να ρίχνετε κομπόστ την ώρα που φυτεύετε. Ο δεύτερος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος αφού δεν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα κομπόστ αλλά παράλληλα το φυτό βρίσκει τροφή μόλις ξεκινάει να απλώνει τις ρίζες του.

Αφήστε τουλάχιστον 50 εκατοστά απόσταση από φυτό σε φυτό διότι το kale κάνει πλούσιο φύλλωμα με αποτέλεσμα αν δεν αφήσετε τη σωστή απόσταση να καταλήξετε με το ένα φυτό να πνίγει το άλλο.

Σαν μπρόκολο θέλει και αυτό μέτριο νερό αλλά πάντα όλα εξαρτώνται από τις θερμοκρασίες της εποχής!

Αν το χώμα σας είναι πλούσιο σε κομπόστ τότε λογικά δεν θα χρειαστεί να βοηθήσετε τα φυτά σας με τίποτα. Διαφορετικά μπορείτε να τα ενισχύσετε με κάποιο βιολογικό λίπασμα με περισσότερο άζωτο για να το βοηθήσει στην ανάπτυξη.

Όπως και τα περισσότερα λαχανικά αυτής της οικογένειας αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τις κάμπιες! Μια εύκολη και συγχρόνως οικολογική λύση είναι να τα ψεκάζεται με βάκιλο Θουριγγίας. Θα το βρείτε στα γεωπονικά καταστήματα.

Σε αντίθεση με τα άλλα μπρόκολα όπως προαναφέρθηκε, καταναλώνουμε μόνο τα φύλλα και όχι τα μπουμπούκια του φυτού. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε να ανθίσει το φυτό αλλά μόλις μεγαλώσει (περίπου 1 μήνα αφού το φυτεύσουμε) αρχίζουμε να κόβουμε τα χαμηλά περιμετρικά φύλλα! Έτσι το φυτό θα παράγει συνέχεια.

Τα μυστικά του αγρότη
Η καλύτερη ώρα να ποτίζετε είναι μια ώρα αφού έχει βγει ο ήλιος το πρωί. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε να καταναλώνετε νερό της ώρες με υψηλές θερμοκρασίες οπότε υπάρχει λιγότερη εξάτμιση αλλά παράλληλα μη ποτίζοντας αργά το απόγευμα προφυλάσσετε τα φυτά σας από ασθένειες που θα έβρισκαν της ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας το βράδυ στο χώμα.
Κάθε κομπόστ που κυκλοφορεί στην αγορά έχει και τη δική του δοσολογία. Για καλύτερα αποτελέσματα ρωτήστε στο καταστήματα που το αγοράσατε.