
Η τομάτα είναι καλοκαιρινό λαχανικό (φρούτο) που καλλιεργείται (υπαίθρια) από τις αρχές της άνοιξης στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στο ότι θέλει περίπου 90 ημέρες για να καρπίσει, ανάλογα όμως πάντα την ποικιλία. Άλλωστε στον κόσμο υπάρχουν πάνω από 10.000 ποικιλίες τομάτας δίνοντας έτσι μεγάλη ποικιλομορφία όπως για παράδειγμα σε γεύση, χρώμα και μέγεθος καρπού.

Σαν φυτό η τομάτα αγαπάει τον ήλιο. Αν επιλέξετε σκιερά ή ημισκιερά σημεία τότε θα έχετε ένα καταπληκτικό φυτό, πλούσιο σε φύλλωμα αλλά με λίγους ή καθόλου καρπούς. Όσον αφορά τον αέρα η τομάτα δεν τον αγαπά. Έτσι καλό θα ήταν να την προφυλάξετε από ταλαιπωρίες τέτοιου είδ

Καλό θα ήταν αφού έχετε οργώσει επιφανειακά το χώμα σας για να μαλακώσει, να προσθέσετε και κομπόστ ώστε να γίνει πιο πλούσιο σε οργανική ύλη. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το πετύχετε αυτό. Ο πρώτος είναι να ρίξετε κομπόστ πριν κάνετε το όργωμα και ο άλλος είναι να ρίχνετε κομπόστ την ώρα που φυτεύετε. Ο δεύτερος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος αφού δεν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα κομπόστ αλλά παράλληλα το φυτό βρίσκει τροφή μόλις ξεκινάει να απλώνει τις ρίζες του.

Αν και ποικιλία από ποικιλία διαφέρει σαν μέγεθος φυτού, μια καλή απόσταση θα ήταν σωστό να πούμε ότι είναι της τάξεως των 50 εκ φυτό από φυτό. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δείτε μέσα από πειραματισμό καθώς η φροντίδα, η ποικιλία και ο τρόπος καλλιέργειας που εφαρμόζει ο καθένας είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη “σωστή” απόσταση.

Η τομάτα θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχει περίεργες απαιτήσεις σε νερό. Και αυτό γιατί τις πρώτες εβδομάδες από την φύτευσή της θα πρέπει να ποτίζεται καθημερινά μιας και το φυτό θα είναι μικρό. Φυσικά όμως αυτό εξαρτάται και από το καιρό που θα έχει όταν την φυτέψετε. Μετά το πέρασμα των πρώτων εβδομάδων το πότισμα θα πρέπει σταδιακά να ελαττωθεί σε μια φορά κάθε 2 με 3 ημέρες. Καλό είναι να κρατάτε μια σταθερότητα στο πότισμα γιατί η τομάτα επηρεάζεται εύκολα. Για τις ζεστές μέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 βαθμούς θα πρέπει να προσαρμόζετε το πότισμα σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δείτε στην πράξη καθώς το φυτό θα διψά.

Αν νομίζετε ότι η τομάτα είναι ένα φυτό που την φυτεύουμε και απλά περιμένουμε, γελιέστε! Μπορώ να πω ότι είναι αρκετά απαιτητική! Σίγουρα με το κομπόστ έχετε καλύψει ένα μεγάλο μέρος της λίπανσης, ομως δεν φτάνει μόνο αυτό. Η τομάτα είναι ένα φυτό που γενικά θέλει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου για αυτό όταν υπάρχει έλλειψη, οι καρποί της αποκτούν μια μαύρη τάπα στο κάτω μέρος τους. Όσο αφορά τώρα τι θρέψη του φυτού μια καλή πρόταση είναι ένα οργανικό λίπασμα με αναλογία που θα έχει περισσότερο κάλιο ώστε να βοηθήσει την καρποδεσία, αλλά μην ξεχνάτε ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ένα όριο και να μην περνάτε στην υπερβολική λίπανση γιατί μπορεί να καταλήξετε με καμένα φυτά! (Για πληροφορίες σχετικά με το λίπασμα συμβουλευτείτε το φυτώριο που εμπιστεύεστε).

Η τομάτα σαν είδος πλήττεται από αρκετά έντομα και ασθένειες ανάλογα βέβαια και την ποικιλία. Βρομούσα, μελίγκρα, τετράνυχος, περονόσπορος είναι μερικά από τα ποιο γνωστά. Επομένως είναι δύσκολο να τα γράψω όλα εδώ. Ο καλύτερος τρόπος είναι να είστε προσεκτικοί για σημάδια που φαίνονται “επικίνδυνα” και να συμβουλεύεστε το φυτώριο σας για πληροφορίες.

Το ποιο εύκολο και το ποιο ωραίο σημείο! Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να μαζέψει κανείς τη σοδειά του. Με ένα ψαλίδι κόβουμε προσεκτικά πάνω από κάθε καρπό που έχει ωριμάσει. Καλό θα είναι αν δεν είστε έμπειροι στη συγκομιδή να χρησιμοποιήσετε ένα ψαλίδι ώστε να μην πληγώσετε το φυτό.

Τα μυστικά του αγρότη
Για κανένα λόγο μη βάλετε τις τομάτες σας στο ψυγείο. Το ψυγείο θα τις κάνει να χάσουν την πλούσια και μυρωδάτη γεύση τους μέσα σε λίγες ώρες. Αποθηκεύστε τες κάπου δροσερά που να μην τις χτυπάει ο ήλιος.
Αν για κάποιο λόγο έτυχε να κόψετε τις τομάτες σας άγουρες τότε μην αγχώνεστε! Αφήστε τις ανάποδα στον πάγκο της κουζίνας και σε λίγες μέρες θα έχουν ωριμάσει και θα είναι έτοιμες να τις φάτε!
Οι τομάτες το καλοκαίρι υποφέρουν από εγκαύματα, δείτε πως να της προστατέψετε κάνοντας κλικ εδώ!
Ανακαλύψτε τη λύση στο μαύρισμα του καρπού πριν είναι αργά για τις τομάτες σας! Κάντε κλικ εδώ!
Συνηθίζετε στην καλλιέργεια της τομάτας να κλαδεύουμε τα χαμηλά φύλλα (15 με 20 εκ. από το χώμα) ώστε να μην έχουμε φύλλα που ακουμπάνε στο χώμα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τα φυτά από διάφορες προσβολές.
Η καλύτερη ώρα να ποτίζετε είναι μια ώρα αφού έχει βγει ο ήλιος το πρωί. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε να καταναλώνετε νερό της ώρες με υψηλές θερμοκρασίες οπότε υπάρχει λιγότερη εξάτμιση αλλά παράλληλα μη ποτίζοντας αργά το απόγευμα προφυλάσσετε τα φυτά σας από ασθένειες που θα έβρισκαν της ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας το βράδυ στο χώμα.
Κάθε κομπόστ που κυκλοφορεί στην αγορά έχει και τη δική του δοσολογία. Για καλύτερα αποτελέσματα ρωτήστε στο καταστήματα που το αγοράσατε.
Ένας τρόπος για μεγαλύτερη παραγωγή σύμφωνα με κάποιους καλλιεργητές είναι το παράχωμα της τομάτας. Αυτό γίνεται είτε φυτεύοντας πιο βαθιά από την αρχή το φυτό που είναι μεγάλο σε μέγεθος ή καλύπτοντας το φυτό με χώμα αφού μεγαλώσει, πάντα όμως το παράχωμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα πρώτα φύλλα. Με τον τρόπο αυτό όλα τα μικρά τριχίδια στο κάτω μέρος του κορμού θα γίνουν ρίζες με αποτέλεσμα το φυτό να μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερη ποσότητα νερού και φαγητού από το χώμα.
Τα αυλάκια είναι ίσως η πιο συνηθισμένη τεχνική φύτευσης στον λαχανόκηπο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Συνήθως τα αυλάκια είχαν σαν σκοπό τον περιορισμό του νερού καθώς παλαιότερα το πότισμα γινόταν με το γέμισμα αυτών και όχι με σταλακτηφόρα λάστιχα. Οπότε είναι στην επιλογή του καθενός αν θα φυτέψει σε αυλάκια ή όπως αλλιώς θέλει.
Τι από τα δυο είναι καλύτερο για την καλλιέργεια στον κήπο; Κάντε κλικ εδώ και ανακαλύψτε!